Vanaf een leeftijd van 6 maanden kan de poes gesteriliseerd worden.

STERILISATIE VAN DE POES IS HET MIDDEL OM ONGEWENSTE ZWANGERSCHAPPEN TE VOORKOMEN.

Maar dat er nog meer voordelen aan vroegtijdig steriliseren zitten weet nog niet iedereen. Hoewel de naam sterilisatie algemeen gebruikt wordt, is het eigenlijk een verkeerde naam. Bij sterilisatie zou eigenlijk alleen de eileider onderbroken worden. Bij vrouwelijke dieren worden de organen die de eicellen produceren (de eierstokken) verwijderd. Eigenlijk zouden we het dus net zoals bij de kater, castratie moeten noemen.Om spraakverwarring te voorkomen wordt eigenlijk altijd van sterilisatie gesproken.

Door het verwijderen van de eierstokken worden ook geen hormonen meer gevormd. Hierdoor wordt de poes niet meer krols. Maar hiernaast zijn er nog andere belangrijke voordelen om de kat te steriliseren.Er is geen kans meer op een baarmoederontsteking. Als we de poes op jonge leeftijd steriliseren kan de kans op borstkanker met bijna 90% verkleind worden. Daar borstkanker bij katten zeer vaak kwaadaardig is, is dit zeer belangrijk. De poes langdurig op de poezenpil houden vergroot juist de kans op borstkanker.

Zitten er ook nadelen aan sterilisatie? In het algemeen wordt de energiebehoefte na sterilisatie wat kleiner, wat inhoudt dat als we dezelfde hoeveelheid eten blijven geven de kat dikker zal worden. Daar de eetlust vaak verbeterd is het noodzakelijk dat we de kat een afgepaste hoeveelheid eten geven. Kortom dik wordt je niet van de sterilisatie, maar dik kun je alleen worden als je te veel eet!

Het advies is om de poes op een leeftijd vanaf 6 maanden te steriliseren indien men niet wil fokken met de poes.

De kater kan vanaf een leeftijd van 6 maanden gecastreerd worden.

DE VOORDELEN VAN CASTRATIE ZIJN:
minder kans op sproeien of plassen in huis
minder sterke urinegeur
minder drang van de kater om buiten te gaan zwerven en daardoor minder kans op vechten met andere katten
geen kans meer op ongewenste kittens
HET ENIGE NADEEL IS DAT DE KATER DIKKER KAN WORDEN.
Dit kan voorkomen worden door light-dieet of minder eten te geven.

KITTENS:
Op een leeftijd van 4 weken moeten de kittens voor het eerst ontwormd worden. Daarna elke 2 weken tot de kittens 12 weken oud zijn. Vervolgens maandelijks tot de kittens een ½ jaar oud zijn. Vanaf dat moment 4 maal per jaar.

Ook de moeder dient extra ontwormd te worden, 14 dagen na de geboorte en 4 weken na de geboorte.

Wanneer u een nieuw kitten krijgt ( meestal 6-8 wkn oud ): 3 maal met een tussenpoze van 2 wkn ontwormen. Vervolgens maandelijks tot en met een leeftijd van een ½ jaar. Vanaf dat moment 4 maal per jaar.


VOLWASSEN KAT:
Iedere 3 maanden ontwormen ( m.a.w. 4 maal per jaar )

OP EEN LEEFTIJD VAN
9 WEKEN: kattenziekte en niesziekte ( en eventueel FeLV )
12 WEKEN: kattenziekte en niesziekte ( en eventueel FeLV )

1 JAAR: kattenziekte en niesziekte ( en eventueel FeLV )
2 JAAR: niesziekte ( en eventueel FeLV )
3 JAAR: niesziekte ( en eventueel FeLV )
4 JAAR: kattenziekte en niesziekte en ( en eventueel FeLV )

Daarna
2 opeenvolgende jaren: niesziekte (en eventueel FeLV) en het 3e jaar weer kattenziekte en niesziekte (en eventueel FeLV).

AANVULLENDE ENTINGEN:
RABIES-VACCINATIE (HONDSDOLHEID) WORDT GEADVISEERD INDIEN DE KAT BUITENKOMT IN EEN LANDELIJKE OMGEVING. DEZE VACCINATIE IS VERPLICHT WANNEER DE KAT MEE NAAR HET BUITENLAND GAAT.
VANAF EEN LEEFTIJD VAN 12 WEKEN KAN DIT WORDEN TOEGEDIEND.
FELV-VACCINATIE: INDIEN DE KAT BUITENKOMT EN ER DE MOGELIJKHEID BESTAAT VAN CONTACT MET " KATTEN DIE DRAGER KUNNEN ZIJN VAN O.A. FELV ".
BORDETELLA ALLEEN BIJ VERHOOGD RISICO (BEZOEK AAN:PENSIONS, SHOWS EN GROTE CATTERY)

dierenbijsluiterOngeveer de helft van de huisdierbezitters in Nederland heeft een kat, wat aangeeft dat de kat één van de populairste gezelschapsdieren is. De aanschaf van een kat brengt wel een aantal verantwoordelijkheden met zich mee. Een kat moet bij u en uw gezin passen. De kat mag geen (over)last vormen voor gezinsleden, buren, bezoekers en anderen. Hij hoeft niet uitgelaten te worden, maar heeft uiteraard wel aandacht en verzorging nodig. Een kitten (jonge kat) is natuurlijk leuk, maar kost veel tijd om goed op te voeden. Er komen jaarlijks ruim 45.000 katten in asielen terecht, dus u kunt ook overwegen om een kat uit het asiel te halen.
Door het fokken van verschillende rassen is er een grote keuze in het type kat. Veel katten in Nederland zijn rasloos. Bekende grotere rassen zijn onder andere de Maine Coon en de Noorse Boskat. Deze dieren kunnen meer dan acht kilogram wegen. Kleinere rassen zijn ondermeer de Japanse Bobtail en de Devon Rex, met een gewicht onder de vijf kilogram.
Een kat wordt gemiddeld vijftien tot twintig jaar oud. Uit onderzoek blijkt dat de levensverwachting van een gecastreerde kat twee keer zo lang is als van een vruchtbaar dier.
Lees meer in de bijsluiter.