Vanaf een leeftijd van 6 maanden kan de poes gesteriliseerd worden.

STERILISATIE VAN DE POES IS HET MIDDEL OM ONGEWENSTE ZWANGERSCHAPPEN TE VOORKOMEN.

Maar dat er nog meer voordelen aan vroegtijdig steriliseren zitten weet nog niet iedereen. Hoewel de naam sterilisatie algemeen gebruikt wordt, is het eigenlijk een verkeerde naam. Bij sterilisatie zou eigenlijk alleen de eileider onderbroken worden. Bij vrouwelijke dieren worden de organen die de eicellen produceren (de eierstokken) verwijderd. Eigenlijk zouden we het dus net zoals bij de kater, castratie moeten noemen.Om spraakverwarring te voorkomen wordt eigenlijk altijd van sterilisatie gesproken.

Door het verwijderen van de eierstokken worden ook geen hormonen meer gevormd. Hierdoor wordt de poes niet meer krols. Maar hiernaast zijn er nog andere belangrijke voordelen om de kat te steriliseren.Er is geen kans meer op een baarmoederontsteking. Als we de poes op jonge leeftijd steriliseren kan de kans op borstkanker met bijna 90% verkleind worden. Daar borstkanker bij katten zeer vaak kwaadaardig is, is dit zeer belangrijk. De poes langdurig op de poezenpil houden vergroot juist de kans op borstkanker.

Zitten er ook nadelen aan sterilisatie? In het algemeen wordt de energiebehoefte na sterilisatie wat kleiner, wat inhoudt dat als we dezelfde hoeveelheid eten blijven geven de kat dikker zal worden. Daar de eetlust vaak verbeterd is het noodzakelijk dat we de kat een afgepaste hoeveelheid eten geven. Kortom dik wordt je niet van de sterilisatie, maar dik kun je alleen worden als je te veel eet!

Het advies is om de poes op een leeftijd vanaf 6 maanden te steriliseren indien men niet wil fokken met de poes.