vaccinatie advies
Vanaf een leeftijd van 7 weken kan het konijn met het Nobivac® Myxo-RHD PLUS® -vaccin gevaccineerd worden!
Met één injectie met dit konijnenvaccin biedt dit een drievoudige bescherming tegen myxomatose, RHD1 en RHD2.
De werkingsduur van dit vaccin is 1 jaar.
Meldingen over acute sterfte onder konijnen
Begin december 2015 zijn vanuit diverse delen van het land meldingen binnengekomen over acute sterfte onder konijnen. Op grond van het ziektebeeld en de gegevens die daarover beschikbaar kwamen, ontstond al snel het vermoeden dat het hier ging om een uitbraak van VHD (Viral Hemorrhagic Disease), ook wel Rabbit Hemorrhagic Disease (RHD) genoemd, veroorzaakt door een nieuwe variant, namelijk het RHD2-virus. Snel daarna volgde de bevestiging dat deze nieuwe variant, die in 2010 voor het eerst opdook in Frankrijk en zich daarna langzaam verspreid heeft over Europa, inderdaad de veroorzaker was van de sterfte.
VHD
VHD is een ziekte die wordt veroorzaakt door het RHD-virus. Dit virus, dat zeer besmettelijk is, verspreidt zich door direct contact tussen konijnen en ook indirect via urine, uitwerpselen, water, voedsel, kleding, handen en hokken. Stekende insecten kunnen ook een rol spelen in de verspreiding. Het virus kan tot ernstige ziekte en sterfte leiden bij konijnen (zie symptomen), maar is niet gevaarlijk voor mensen of andere gezelschapsdieren zoals honden, katten, cavia’s en andere knaagdieren. Van het RHD-virus zijn twee varianten bekend: het RHD1- en het RHD2-virus. De tijd die verstrijkt tussen het tijdstip van besmetting en het overlijden van het konijn is bij een RHD2-infectie langer (gemiddeld 3-5 dagen) dan bij RHD1 het geval is. Het virus krijgt daardoor meer tijd om zich te verspreiden. VHD verspreidt zich door direct contact en ook indirect via urine, faeces, water, voedsel, kleding, handen en hokken. Stekende insecten kunnen ook een rol spelen in de verspreiding. Om besmetting te voorkomen worden eigenaren geadviseerd geen (vers) gras of groente van buiten (moestuin) aan het konijn te voeren. Ook dient voorzichtig omgegaan te worden met voeren van hooi of kuil waar mogelijk wilde konijnen mee in aanraking zijn gekomen. Na het lopen over besmette konijnenveldjes (besmet met urine van wilde konijnen) kan de infectie met het schoeisel worden overgebracht. Houd hier rekening mee.
symptomen
Een konijn dat geïnfecteerd is met de klassieke variant (RHD1) van het virus zal veelal binnen 24-48 uur sterven. Bij RHD2 bedraagt deze termijn gemiddeld 3-5 dagen. In beide gevallen zien we soms (acute) benauwdheid, koorts, bloedingen en zenuwverschijnselen vlak voordat het konijn overlijdt. Daarnaast kan bij RHD2 een meer chronisch ziektebeeld gezien worden waarbij het konijn gedurende langere periode algemeen ziek kan zijn. Vaak is er echter niets te zien aan konijnen met deze ziekte totdat ze acuut ziek worden en vrijwel meteen daarna sterven.
Myxomatose
Myxomatose is een langzamer verlopende ziekte. De ziekte wordt middels direct contact overgebracht van konijn op konijn, verder via ontlasting en urine, maar ook indirect via steekvliegen en muggen, maar ook vlooien en andere parasieten.
symptomen
Myxomatose gaat gepaard met ontstekingen van alle slijmvliezen, vooral oog en neus. De konijnen worden zeer ziek door het vermenigvuldigen van het virus in het bloed (sloom, hoge koorts), door plaatselijke vermenigvuldiging van het virus ontstaan ook op diverse plaatsen knobbels in de huid en op de overgangen naar het slijmvlies.
Om te voorkomen dat uw konijn ziek wordt van een besmetting met het RHD-virus (RHD1 & RHD2) of het Myxomatose-virus wordt geadviseerd om het konijn ieder jaar te vaccineren.