Hamster

dierenbijsluiter hamster De hamster is een knaagdier dat 's nachts en in de schemering actief is. Hamsters worden veel als huisdier gehouden, mede door hun handzame formaat. Hoewel kinderen vaak dol zijn op dit diertje, is de hamster eigenlijk niet geschikt voor kleine kinderen omdat ze overdag slapen en dan niet gestoord willen worden. Dat kan voor het kind erg teleurstellend zijn. 's Bovendien zijn hamsters tere diertjes, ze zijn niet altijd 'knuffelproof'. Voor mensen die overdag niet thuis zijn, kan het juist handig zijn dat de hamster ’s avonds pas actief wordt. De Syrische hamster ('goudhamster') en de Chinese dwerghamster leven solitair en kunnen absoluut niet samen met soortgenoten worden gehouden. De andere dwerghamsters kunnen soms wel met meerdere dieren gehuisvest worden, maar ook dat gaat niet altijd goed. Hamsters worden tussen de twee en drie jaar oud.
Lees meer in de bijsluiter.

Rat

dierenbijsluiter rat Ratten zijn knaagdieren die behoren tot de familie van de muisachtigen. Onze tamme rat is de gedomesticeerde vorm van de wilde bruine rat. Ratten zijn intelligent: u kunt ze bijvoorbeeld zindelijk maken en leren om op uw schouder te zitten. In het algemeen zijn ratten vriendelijke dieren die de verzorger niet bijten. Ratten worden gemiddeld tussen 21 en 29 centimeter lang; hun staart is tussen 15 en 23 centimeter lang. Mannetjes wegen in het algemeen 350 tot 600 gram, vrouwtjes ongeveer 250 tot 400 gram. Ratten worden meestal ongeveer twee jaar oud. Vrouwtjes leven gemiddeld wat langer dan mannetjes.
Lees meer in de bijsluiter.

Muis

dierenbijsluiter muis Al ver voor de jaartelling werden er muizen in gevangenschap gehouden. Heel bekend van oudsher zijn de witte muizen, maar deze diertjes kunnen worden gefokt in bijna alle kleuren van de regenboog. Vandaar dat liefhebbers voor de muis die als gezelschapsdier wordt gehouden de naam kleurmuis gebruiken. Onze tamme muizen stammen af van de wilde huismuis. Het lichaam van de muis is ongeveer 6,5 tot 9,5 centimeter lang. Hij heeft een vrij spitse neus, grote ronde oren en een kale, zes tot tien centimeter lange staart. Kleurmuizen worden gemiddeld één tot twee jaar oud.
Lees meer in de bijsluiter.

Grasparkiet

dierenbijsluiter grasparkiet De grasparkiet is een papegaaiachtige, die op grote schaal in ons land gekweekt wordt. De wildkleur van de grasparkiet is geelgroen. De keel en voorkant van de kop zijn geel, met een violetblauwe vlek op iedere wang en drie zwarte stippen aan weerskanten van de keel. Op de achterkant van de kop, bovenkant van de rug en vleugels is iedere veer geel-groen met daarop zwarte banden. Onderrug, stuit en buik zijn groen. De lange staartveren zijn donkerblauw. De grasparkiet is een kleine vogel van gemiddeld achttien centimeter groot. Een goed verzorgde grasparkiet kan vijftien jaar oud worden.
Lees meer in de bijsluiter.

Kanarie

huisdierenbijsluiter kanarie Kanaries zijn zangvogels die zowel in de huiskamer als in een volière gehouden kunnen worden. Mannetjes kunnen prachtig zingen. De oorspronkelijke kanarie is grijsbruin met geelgroen van kleur, maar de enorme populariteit van deze vogel heeft geleid tot allerlei kweekvormen. Een tamme kanarie wordt gemiddeld twaalf jaar oud.
Lees meer in de bijsluiter.

Dwergpapegaai

huisdierenbijsluiter dwergpapegaai Dwergpapegaaien, of agapornissen (ook wel agaporniden genoemd), zijn vogels die zowel in de huiskamer als in een volière gehouden kunnen worden. Het zijn zeer intelligente, sociale dieren die afkomstig zijn uit Afrika, waar ze in groepen leven in het struikgewas en open grasland in het savannegebied. Een dwergpapegaai kan tien tot vijftien jaar oud worden.
Lees meer in de bijsluiter.

Grijze roodstaartpapegaai

huisdierenbijsluiter grijze roodstaartpapagaai Grijze roodstaartpapegaaien zijn vogels die zowel in de huiskamer als in een volière gehouden kunnen worden. Het zijn intelligente en sociale dieren die in grote groepen op het grensgebied van regenwoud, savanne en mangroven leven. Een grijze roodstaartpapegaai kan zo’n zestig à zeventig jaar oud worden.
Lees meer in de bijsluiter.

Amazonepapegaai

huisdierenbijsluiter amazonepapegaai Amazonepapegaaien zijn vogels die zowel in de huiskamer als in een volière gehouden kunnen worden. Het zijn zeer intelligente, sociale dieren die afkomstig zijn uit Zuid-Amerika, waar ze in grote groepen in het tropisch regenwoud leven. Een amazonepapegaai kan zo’n zeventig à tachtig jaar oud worden.
Lees meer in de bijsluiter.