Sterilisatie van de teef

3 maanden na de 1e loopsheid is het beste tijdstip om de teef te steriliseren.

Hoewel de naam sterilisatie algemeen gebruikt wordt, is het eigenlijk een verkeerde naam. Bij sterilisatie zou eigenlijk alleen de eileider onderbroken worden. Bij vrouwelijke dieren worden de organen die de eicellen produceren (de eierstokken) verwijderd. Eigenlijk zouden we het dus net zoals bij de reu, castratie moeten noemen. Om spraakverwarring te voorkomen wordt eigenlijk altijd van sterilisatie gesproken. Door het verwijderen van de eierstokken worden ook geen hormonen meer gevormd. Hierdoor wordt de teef niet meer loops.Er zijn nog andere belangrijke voordelen om de teef te steriliseren.

DE VOORDELEN VAN STERILISATIE BIJ DE HOND ZIJN:

  1. Geen kans meer op een baarmoederontsteking.
  2. Geen kans meer op schijnzwangerschap. De hormonen geproduceerd in de eierstokken hebben invloed op het ontstaan van baarmoederontsteking en op het ontstaan van schijnzwangerschap. Baarmoederontsteking is een regelmatig optredend probleem bij de oudere niet gesteriliseerde teef.
  3. Verminderde kans op suikerziekte. De hormonen geproduceerd in de eierstokken hebben invloed op de regeling van de bloedsuikerspiegel. Deze hormonen kunnen suikerziekte op oudere leeftijd veroorzaken. Door sterilisatie wordt deze vorm van suikerziekte voorkomen.
  4. Verminderde kans op kwaadaardige melkkliertumoren. De hormonen geproduceerd in de eierstokken hebben ook invloed op de vorming van melkliertumoren. Door op jonge leeftijd de eierstokken te verwijderen wordt de kans op melkliertumoren veel kleiner. Het herhaaldelijk geven van de “prikpil” vergroot juist de kans op melkkliertumoren.

ZITTEN ER OOK NADELEN AAN STERILISATIE?

In het algemeen wordt de energiebehoefte na sterilisatie wat kleiner, wat inhoudt dat als we dezelfde hoeveelheid eten blijven geven de hond dikker zal worden. Daar de eetlust vaak verbetert is het noodzakelijk dat we de hond een afgepaste hoeveelheid eten geven. Kortom dik wordt je niet van de sterilisatie, maar dik kun je alleen worden als je te veel eet!

Bij teven kan (minder dan 1 %) op oudere leeftijd wat urine lekkage optreden. Dit probleem is in het algemeen goed te behandelen.

De reu kan gecastreerd worden vanaf een leeftijd van 1 jaar.

EEN AANTAL REDENEN OM EEN HOND TE LATEN CASTREREN:

  1. Voorhuidontsteking. Het overgrote deel van de reuen heeft een voorhuidontsteking. Deze is in het algemeen niet te genezen met medicijnen, hoogstens een beetje onder de duim te houden. In ca. 95% van de gevallen zal een voorhuidontsteking genezen na castratie.
  2. (Hyper)sexueel gedrag. Reuen die consequent weglopen als er loopse teven in de buurt zijn of die twee weken bij de voordeur zitten te piepen en te hijgen en niet willen eten zullen goed reageren op castratie. Dit is feitelijk het enige gedrag dat door castratie vrijwel zeker zal verdwijnen.
  3. Er is ook een niet-gesteriliseerde teef in huis. In het algemeen vinden wij dat er betere argumenten zijn om de teef te steriliseren dan om de reu te castreren.
  4. Agressief en dominant gedrag naar andere honden, vaak naar reuen. Dit gedrag kan verminderen na castratie, maar bijna altijd spelen meerdere oorzaken een rol, waaronder het karakter van de hond en het aangeleerd gedrag. Geadviseerd wordt met een gedragstherapeut te overleggen en eventueel eerst een chemische castratie te overwegen (zie verderop).
  5. Agressief en dominant gedrag naar gezinsleden of andere mensen. Bij dit soort problematiek speelt zeker een opvoedingsprobleem mee. Castratie kan helpen om het probleem onder de knie te krijgen, mits het gepaard gaat met gedragstherapie. Bij deze problemen adviseren wij altijd een gedragstherapeut in de arm te nemen en net als bij het vorige probleem is het het overwegen waard om te kijken wat er gebeurt bij chemische castratie (zie verder).
  6. Door angst gestuurde agressie. Bij deze agressie spelen andere oorzaken een rol, evenals voor territoriale- verdedigings- en bezitsagressie. Bij angstagressie kan het probleem na castratie zelfs verergeren. Bij deze vormen van agressie is het advies van een gedragstherapeut noodzakelijk.

CHEMISCHE CASTRATIE:

Bij chemische castratie wordt een implantaat onder de huid ingebracht.  Het kan een aantal weken duren voordat het implantaat begint te werken.  Er zijn twee varianten implantaten.  Afhankelijk van het gekozen type is de werkingsduur 6 maanden of 12 maanden. Chemische castratie heeft ongeveer hetzelfde effect als chirurgische castratie. Als chemische castratie niet helpt bij probleemgedrag is chirurgisch castreren niet zinvol.

BIJKOMENDE VOORDELEN VAN CASTREREN:


-De hond plast niet meer overal tegenaan, hij zal grotere plassen in een keer gaan doen.
-Het territoriumgedrag van de hond kan verminderen.
-De hond zal minder vaak het gevecht met een andere hond aangaan.

NADELEN VAN CASTRATIE BIJ HONDEN:


-De hond kan toenemen in gewicht. Wij adviseren u uw hond na de castratie 15% minder voer te geven.
-De vachtstructuur van de hond kan wijzigen.

Het meest optimale behandelingsschema begint met ontwormen voordat de pups/kittens met uitscheiden van eieren beginnen.

PUPS:
Op de leeftijd van 2 weken voor de eerste keer, vervolgens elke 2 weken tot 12 weken oud. Vervolgens maandelijks tot de pups ½ jaar oud zijn.Vanaf dat moment 4 maal per jaar.

Wanneer u een nieuwe pup krijgt ( meestal 8-9 wkn oud ): 3 maal met een tussenpoze van 2 wkn ontwormen. Vervolgens maandelijks tot en met een leeftijd van een ½ jaar. Vanaf dat moment 4 maal per jaar.

Ook de moeder dient extra ontwormd te worden: 14 dagen na de geboorte en 4 weken na de geboorte.

VOLWASSEN HOND:
Minimaal 4 x per jaar ontwormen (iedere 3 maanden ontwormen)

6 WEKEN: PUPPYENTING, HONDENZIEKTE EN PARVO

9 WEKEN: PARVO, WEIL, PARA-INFLUENZA EN BORDETELLA

12 WEKEN: COCKTAIL (PARVO, HONDENZIEKTE, LEVERZIEKTE, WEIL)

1 JAAR: COCKTAIL, PARA-INFLUENZA EN BORDETELLA

2 JAAR: WEIL, PARA-INFLUENZA EN BORDETELLA

3 JAAR: WEIL, PARA-INFLUENZA EN BORDETELLA

4 JAAR: COCKTAIL (PARVO, HONDENZIEKTE, LEVERZIEKTE, WEIL)

DAARNA

DE 2 OPEENVOLGENDE JAREN WEER WEIL, PARA-INFLUENZA EN BORDETELLA  EN HET 3E JAAR WEER DE COCKTAIL

Aanvullende entingen:

RABIES-VACCINATIE (HONDSDOLHEID) WORDT GEADVISEERD OMDAT WIJ IN DE GRENSSTREEK WONEN. DEZE VACCINATIE IS VERPLICHT WANNEER DE HOND MEE NAAR HET BUITENLAND GAAT.
VANAF EEN LEEFTIJD VAN 12 WEKEN KAN DIT WORDEN TOEGEDIEND.
HET VACCIN WERKT 3 JAAR EN DAAROM HOEFT DIT VACCIN MAAR 1 KEER IN DE 3 JAAR TOEGEDIEND TE WORDEN

dierenbijsluiter
In ons land leven bijna twee miljoen honden als huisdier. Behalve dat ze als gezelschapsdier worden gehouden, worden ze ook ingezet om allerlei taken te verrichten. Zo zijn er
blindengeleidehonden, politiehonden, herdershonden, jachthonden en reddingshonden.
Honden stammen af van de wolf. Door het fokken van verschillende rassen zijn er uiteenlopende vormen en maten ontstaan. Zo kunnen sommige kleine hondenrassen, zoals de Chihuahua en de Pekingees, een schofthoogte (hoogte vanaf de grond tot aan de schoudertoppen) van minder dan twintig centimeter hebben. Andere honden zijn juist weer erg groot: de Karabash en de Ierse Wolfshond hebben een schofthoogte van meer dan 70 centimeter. Ook in vachttype en lichaamsverhoudingen zijn er grote verschillen.
De gemiddelde levensduur van een rashond is tien jaar. Kleinere rassen en bastaardhonden worden vaak ouder, grotere rassen wat minder oud.
Lees meer in de bijsluiter.